Senast nytt

Borgerliga oppositionen vill se långsiktigt hållbar trafiklösning i Barkarby

150127_barkarbybron

Nya Barkarbybron precis innan öppning.  Arkivfoto: David Spak / SpaksMedia

BARKARBY. Trafiksituationen i Barkarby är stundvis kaotisk. Mycket trafik, en enkelriktad bro och trafikljus som till synes inte verkar helt synkroniserade med trafikflödet. Den borgerliga oppositionen i Järfälla kallar situationen oacceptabel och menar att det är brådskande att få fram en långsiktigt hållbar trafiklösning.

150127_barkarbybron Foto: David Spak / SpaksMedia

Barkarbystaden växer fram med enorm fart. Trafiken till och från staden och handelsområdet ökar och därmed även trycket på vägarna i området. Vid torsdagens nämndmöte fick den borgerliga alliansen stöd av koalitionen vad gäller ett förslag om att ta fram lösningar på hur man kan förbättra framkomligheten över Barkarbybron och därmed skapa en långsiktigt hållbar trafiklösning.
– Barkarbybron behöver ett bättre trafikflöde. För att uppnå det krävs det att man är lösningsorienterad och att man inte passivt tittar på när kaos råder, säger Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla.

Trafikkaoset vid Barkarbybron påverkar inte bara bilisterna i området utan även kollektivtrafiken i området, som dras med förseningar.
– Det är allvarligt ur ett kollektivtrafikperspektiv. Nu kan passagerarna sitta i bussen och se på när människor promenerar förbi. Det är inte långsiktigt hållbart, säger Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd i Järfälla.

Veddestabron klar 2018/2019
I år var det tänkt att nya Veddestabron skulle stå klar, som en förbindelse mellan Barkarby/Veddesta och Barkarbystaden. Bygget stoppades dock då man kom fram till att bron inte var optimal i relation till Barkarbystadens framväxt. Under sommaren 2015 gjorde Järfälla kommun och Trafikverket tillsammans med landstinget en studie kring utformningen av området runt Barkarby station och senare slöt Järfälla kommun avtal med Trafikverket om utbyggnad och finansiering av den nya Veddestabron. Bron beräknas stå klar vid årsskiftet 2018/2019.

Fram tills dess vill dock den borgerliga oppositionen se en mer långsiktigt hållbar lösning än vad som finns idag. Löfgreen säger att potentiella alternativ på lösningar skulle kunna vara att synka trafikljusen bättre eller att bygga en kompletterande bro i väntan på att nya Veddestabron ska stå klar.

– Det här är brådskande. Ska man lösa det här, så måste man ta fram alternativ till hur man ska göra. Det här behöver komma på plats så snart som möjligt.

I bästa fall kan Järfällaborna vänta sig resultat redan efter sommaren.

 

 

Lämna en kommentar